etthundranittio – hallux valgus operation

Hej bloggen! Här har det ekat tyst ett tag. Jag har valt att ta det lugnt dessa första dagarna för jag har faktiskt haft mycket ont och varit väldigt, väldigt trött. Sovit 12h per natt och 3h på eftermiddagen och valt att sitta och titta på pewdiepies LP serier (kom igen, hur kan man inte älska honom?).

Tänkte att jag skulle berätta hur operationen går till och hur man tas omhand under tiden.

Dagen innan operationen:

Gjorde jag en såkallad dubbeldusch (jag fick två svampar med desinfektionsmedel som jag skulle tvätta hela kroppen, ansiktet och håret med). Dessa svampar skickas med posten. Jag skulle också bädda rent i sängen och torka och klä på mig nytvättade grejer.

Operationsdagen:

Samma sak på morgonen. En dubbeldusch och torka sig med en ren handduk (jag kände mig ungefär som en person som ska placeras i karantän och ska bespara mänskligheten mina hemska okommor..).

I kallelsen från läkaren står det att man ska ta två st t.ex ibumetin 2h innan op. Jag är motståndare mot tabletter men gjorde snällt som farbror doktor rekomenderade.

Väl hos läkaren så fick jag en lugnande tablett och sjönk ner i soffan som en fromlös liten klump. Det är ungefär som att svepa två glas vin så jag satt och fnittrade åt allt ch sa och kände mig allmänt tillfreds med livet.

Efter en halvtimme va det dags för det som egentligen är det värsta med hela ingreppet – bedövningssprutorna.

Eftersom dom ska in och gräva i skelettet medan jag är vaken så förstår jag ju att det behövs 20 stick och två fulla rör med bedövningsvätska.. Men aj vad det bränner och svider. En mängd stick och blod senare så är det dags att vänta igen.

Efter något som kändes som en evighet så kom det en sköterska (och dom har på sig gröna grejer överallt, man ser ett par ögon som tittar fram under en stor grön rånarluva) och hämtade mig. Att gå på den superbedövade foten är en ganska loj känsla. Det är som det är en stor sten man försöker släpa med sig.

Jag fick lägga mig på operationsbordet och dom nöp och stack mig i foten för att se om jag hade någon känsel. Det hade jag inte så doktorn började köra igång.

De spännde en rem runt benet som skulle stoppa blodet och jag fick min telefon och hörlurar för att slippa… Läskiga ljud.

Det lugnande hade verkligen tagit bra för jag låg och pratade om taskiga arbetsförhållanden och onödiga öppettider på jobbet och dom pratade om sina på vården. Läkaren sa att de va dags att köra och jag pluggade in mina hörlurar och satte igång hård och tung musik för att inte ett enda litet ljud skulle kunna smita in.

Under operationen kände jag ingen smärta, men de knackar ju bort skelettdelar och använder någon slipliknande grej som skorrar ner i hela benet vilket är lite obehagligt. Själva ingreppet tar ca 35 minuter och man kan gå hem direkt efteråt.

Jag kände mig otroligt bra omhändertagen och det är t.om en sköterska som bara står och tittar på ansiktet för att dom ska se om något gör ont eller är fel.

Man får ut 3 olika medeciner – 665mg alvedon, en starkare värktablett med en svag morfinhalt, och en emot postoperativ smärta. Jag tar den sista en gång om dagen och den med morfin innan läggdags. Läkaren rekomenderar de två första 4ggr dagligen. Jag har än så länge inte behövt använda så mycket medecin och det är jag glad för.

Ni som klickat in er på den här bloggen för att ni ska göra den här operationen- Ta de lugnt! Det är en piece of cake även fast det gör lite ont. Det kommer bli så mycket bättre en det ni hade innan så kämpa er igenom det. Jag kunde inte gå ordentligt på flera veckor men cykla gick bra. Du hittar något du kan roa dig med.

före op

hejdå fotis

3 reaktion på “etthundranittio – hallux valgus operation

 1. Pingback: trehundratio – Hallux valgus efter 3 månader | Filippovation

 2. Jag har också opererat mig pga hallux valgus! Dock så gjorde dom ett helt annat ingrepp på mig och såhär 3 år efteråt när jag sökte för vänster foten (höger är ”fixad”) frågade min läkare vilken fot det var jag skulle operera då höger foten i princip gått tillbaka till där den var innan! ? Vilka opererade du dig hos? Är jätte missnöjd med hur mitt blev och är rädd att göra om det då dom bara ”kapade” av problemet istället för att åtgärda det ?

  • Hej kompis. Vad tråkigt att de gått tillbaka.. Hoppas de kan lösa problemet för dig!
   Jag fick gå till sjukvården här i Växjö och väl där (efter röntgen) fick jag remiss för båda tassarna, på Växjö lasarett, ortoped mottagningen. Min mamma gjorde förra vintern samma op här i växjö och de gick bra för henne också.
   Jag hade en läkare första gången och en annan andra gången men fick ungefär samma resultat.

   Håller tummarna för dig! kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *